10 tips voor mijn lievelings illustratie programma Procreate

Ik gebruik voor (bijna) al mijn illustraties het programma Procreate op mijn iPad, in combi met de Apple pencil. Ik doe dit vaak in combinatie met Photoshop op mijn iMac, omdat ik het fijn vind om naast mijn iPad een groter scherm te hebben voor wat meer overzicht. Maar met alleen Procreate op je iPad kun je ook al heel erg veel.

Tip 1: maak je canvas dubbel zo groot als je doel. Zo heb je nog genoeg speling om elementen later te vergroten, mocht het nodig zijn.

Een voorbeeld: ik ga een geboortekaartje maken van 15 x 15 cm. Het canvas maak ik dus 30 x 30 cm. Dit doe ik omdat je in Procreate gebruik maakt van pixels, die je later niet meer kunt uittrekken (want dan wordt het vaag en pixelig!). Mocht je een illustratie willen maken die je oneindig kunt uittrekken, voor bijvoorbeeld een spanddoek oid, kun je beter gebruik maken van vector illustraties in Adobe Illustrator. Maar ik vind dat persoonlijk niet fijn werken en ook minder mooie brushes hebben. 

Tip 2: maak gebruik van lagen.

Bij lagen moet je proberen om je illustratie echt voor je te zien als een taart. Onderop de achtergrond, daar boven bijvoorbeeld schaduwtjes, daarboven boompjes etc. Hoe groter je canvas hoe minder lagen je kunt gebruiken, dat is een nadeel. Maar gebruik zoveel mogelijk losse lagen, zodat je later nog makkelijk kleur kunt aanpassen. Mochten je lagen 'op' zijn, dan is mijn tip om elementjes die bijvoorbeeld dezelfde kleur hebben in eenzelfde laag te plaatsen, of elementjes die ver genoeg uit elkaar staan zodat je die makkelijk kunt selecteren en los kunt aanpassen zonder gefriemel. Het fijne aan deze lagen is dus dat je gemakkelijk kunt schuiven. Als je aan het einde denkt: shit, ik moet nog schaduwtjes, voeg je die bovenin toe en schuif je ze daarna onder de boompjes. Het wonderschone van digitaal illustreren!

Wat ik zelf vaak doe als ik te weinig lagen heb, is het bestandje vanaf mijn iPad exporteren naar mijn iMac. In Photoshop maak ik dan 1 bron bestand met alle lagen, op mijn iPad voeg ik ze allemaal samen tot 1 laag en ga dan weer door met nieuwe lagen. Als ze weer op zijn voeg ik ze op mijn iMac weer toe aan het bronbestand etc. Zo heb ik uiteindelijk op mijn computer alle lagen netjes en heb ik niet hoeven inleveren op de hoeveelheid lagen. 

Tip 3: vinger vasthouden om een kleur te pakken.

Een functie die ik altijd gebruik om een kleur te pakken die al in mijn bestandje zit is je vinger zetten op de kleur die je wilt hebben en voila: je kunt ermee kleuren. Zo hoef je niet de hele tijd door je kleurenpalletje heen te gaan.

Bladergoud procreate illustratie

Tip 4: maak een mapje met je favo brushes. Ik heb een brush pakketje gekocht van Little Mel, een Gouache Maxpack en verder gebruik ik van de standaard brushes (die echt heel erg goed zijn, dus kopen is niet persé nodig!) de 6B pencil, Plimsole en de Charcoal. 

Tip 5: als je het gummetje lang ingedrukt houdt neemt hij dezelfde brush aan als waarmee je aan het tekenen was. Mocht je iets willen bijschaven, is het natuurlijk wel mooi als het in dezelfde textuur gebeurt. 

Tip 6: Colordrop. Je pakt rechtsboven het kleurbolletje vast en sleept het naar het elementje wat je in die kleur wilt hebben. Handig als je snel even iets gekleurd moet hebben. Ik vind het zelf handig voor de achtergrond. 

Tip 7: nog eentje over inkleuren: Alpha Lock. Klik op de thumbnail van je laag, klik op Alpha Lock en je ziet dat de achtergrond transparant wordt. Klik nog een keer op de Thumbnail > Fill layer en hij kleurt deze laag in. 

Bladergoud procreate illustratie

Tip 8: even voortbordurend op de Alpha Lock: hiermee kun je een textuur binnen een laag aanbrengen zonder buiten de laag te gaan. Dus stel, je wilt in een boompje wat grove textuur aanbrengen. Klik op de thumbnail > alpha lock. De achtergrond verdwijnt weer en je kunt nu binnen de lijntjes van je boompje lekker rondkleuren zonder er langs te gaan. 

Tip 9: je kunt ook een Clipping Mask gebruiken hiervoor. Dit betekent dat je een extra laagje bovenop je bestaande laag maakt (snap je het nog?) en de textuurtjes, als het ware, bovenop je laag maar binnen deze lijntjes erop maakt. Zo behoudt je je originele laag en kun je wat meer experimenteren zonder dat je je basislaag verprutst. Maak een nieuwe laag boven de laag waar je iets mee wilt > klik op de thumbnail > clippingmask. 

Tip 10: geen idee wat voor kleurenpallet je nu weer moet gebruiken? Kies een beeld van Pinterest wat je aanspreekt qua kleur en kopieer deze foto naar procreate. Open het kleur menu rechtsboven en klik op het + tekentje om een nieuw pallet te maken. Je gaat nu weer met je vinger bovenop een kleur staan die je erin wilt hebben en tikt op 1 van de lege blokjes in je nieuwe lege kleurenpallet. Hij vult het blokje meteen met de kleur die je wilt. Je kunt het ook nog makkelijker (maar iets minder precies) doen: sla de foto van pinterest op in je filmrol, klik op het + tekentje in Palettes en kies New from Photos. Kies de foto die je wilt en een nieuwe kleurenpallet wordt aangemaakt. Ik vind dat hier alleen vaak net iets teveel kleuren uit worden gehaald en heb het pallet het liefst wat beperkter.

Benieuwd hoe ik een geboortekaartje helemaal opmaak in procreate en daarna in de editor zet? Bekijk mijn vlogje over het maken van een geboortekaartje:

Bladergoud vlog draw with me

Bekijk hier mijn vlog

Naast bovenstaande vlog vind je op mijn Youtube kanaal ook nog een andere leuke Draw with me!

Bladergoud illustratie ipad