Ontwerptips voor jouw perfecte kaart

Wat leuk dat je aan de slag gaat met een geboortekaart of een trouwkaart! Mijn editor heeft een heleboel mogelijkheden die het jou gemakkelijk maken om het kaartje naar wens te bewerken. 

Mijn eerste tip is dus ook: 

trucjes editor

#1: Gebruik de handigheidjes in de editor

  • Uitlijnen: Het hulpraster, rechtsboven in beeld (op de foto linksboven, het vierkantje met de vierkantjes erin), gebruik je om teksten en elementen netjes uit te lijnen. In het kaartje staan automatisch magnetische hulplijnen aan, maar soms is het ook handig om tekst links of rechts uit te lijnen bijvoorbeeld. Met het hulpraster heb je een soort lineaal bij de hand. (zie #4 voor iets uitgebreidere uitleg)
  • Volgorde: Alle kaarten zijn opgebouwd uit een stapeltje illustraties en tekst. Met de knoppen bij ‘volgorde' kun je een element/laag naar voren (boven) halen of verder naar achteren (onder) plaatsen. Lukt het niet om een element te selecteren? Dan kan het zijn dat er een groter element bovenop ligt, je kunt dan het bovenste element selecteren en tijdelijk naar achteren plaatsen. Foliedruk staat altijd bovenaan. 
  • Kleur: hier zie je een standaard kleurenpallet. Wil je nog meer kleur zien? Klik dan op het + tekentje, en je kunt alle kleuren van de regenboog kiezen. Daarnaast kun je ook #RGB codes invoeren.
  • Grootte:  Door een element te selecteren en aan de hoeken naar binnen of naar buiten te slepen, kun je de grootte veranderen. Kantelen doe je door te slepen vanaf de gedraaide pijl, en af snijden doe je door het rechte stuk naar binnen of buiten te trekken.
  • Spiegelen: Je kunt een element spiegelen, als je een elementje de andere kant op wilt hebben.
  • Uitvullen: Als je wilt dat een element zich over de hele achtergrond verspreidt, zoals een kleurvlak gebruik dan uitvullen. Dat zorgt ervoor dat deze mooi over de afloopmarges heen loopt en krijg je geen witte randen.
  • Transparantie: dit kan handig zijn om gelaagdheid te creeëren, om kleuren eventueel wat lichter te maken en om mooie overlap te creeëren.

#2: (Achtergrond)kleuren aanpassen

Selecteer een element of tekstvak om het kleurenpalet te openen. Kies een standaardkleur of klik op + om een aangepaste kleur te selecteren. Heb je een specifieke kleurcode? Voer deze in met #. Let op: bij meerkleurige illustraties verandert alles in één kleur. Mail ons voor aanpassingen.

Foliedruk is alleen mogelijk op tekstelementen en specifieke beeldbankelementen onder 'Foliedruk'. Wil je iets anders in foliedruk? Mail ons en we kijken mee!

trucjes editor

#3: voorkom witte randen

Voorkom witte randen door aflopende elementen door te trekken tot de zwarte lijn (afloop). Dit geeft de drukker snijmarge. De veiligheidsmarge voorkomt dat tekst of illustraties onbedoeld worden afgesneden en wordt zichtbaar bij het verslepen van een element.

#4: Hulplijnenraster

Het hulplijnenraster helpt je om teksten en elementen precies in het midden van de pagina te plaatsen. Je schakelt het eenvoudig in via het icoontje naast 'Opslaan'. Het raster toont hoekjes en een middelste rode lijn. Elementen hebben onderaan een middenstreepje dat je daarop kunt uitlijnen—of het springt er automatisch naartoe. Wil je elementen netjes onder elkaar maar niet in het midden? Gebruik dan de rastervakjes als referentie, bijvoorbeeld door beide elementen 5 vakjes van de kant te zetten.

#5: Welke envelop?

Klik op een kaartje om dit te zien. Voordat je gaat bewerken, kun je de envelopkleur selecteren en direct kijken welke het beste past. Let op: schermkleuren kunnen iets afwijken. Bij de eerste proefdruk ontvang je kleurstalen om in het echt te vergelijken.

#6: Formaat aanpassen

Het formaat kun je helaas niet zelf aanpassen. Wil je liever een ander formaat, of een dubbel kaartjes ipv een enkele etc? Mail dan even. We zetten het voor je om!

Als je nog meer vragen hebt kun je altijd even kijken bij de veelgestelde vragen of natuurlijk een berichtje sturen. We helpen je graag!