Achter de schermen bij Bladergoud

Achter de schermen bij Bladergoud

Misschien volg je me wel op Instagram, dan krijg je vaak wel met vlagen mee hoe ik een werkdag door kom als illustrator en webshop eigenaar. Maar het leek me leuk om het even onder elkaar te zetten, omdat ik er best vaak vragen over krijg. Het lijkt misschien alsof ik de hele dag tekeningetjes zit te maken, maar eigenlijk is het grootste gedeelte van mijn werkdag niet creatief en moet ik heel erg mijn best doen om de creativiteit prioriteit te geven. 

08:30 - 09:00 uur: opstarten. Ik doe mijn best om om half 9 op kantoor te zijn. Maar zeker als flexibele ondernemer met een kind die naar de opvang moet en een man die echt om half 9 op kantoor moet zijn, schiet dat er vaak bij in. En ben ik er stiekem pas om 9 uur. 
Ik klets vaak even bij met mijn studiogenootje Alijt, zorg voor genoeg water en thee en probeer vaak op te starten met een creatieve vlog kijken. Dan kom ik even in de goede vibes. Maar soms ben ik wat laat en duik ik meteen mijn mailbox in. 

09:00 - 11:00 uur: klantcontact. Ik heb een super fijn team achter mij die mij helpt met de klantenservice voor mijn webshop. Zeker nu ik niet meer fulltime werk (drie dagen in de week) is het fijn dat er altijd mensen klaar staan voor vragen! Zij nemen veel werk van mij over wat betreft vragen over enveloppen, verzending en andere praktische dingen. Maar er komen ook veel vragen binnen over ontwerpen, of een kleur of formaat aangepast kan worden. En dat kan ik alleen doen, als ontwerper. Dus daar neem ik even goed de tijd voor, zeker na het weekend. 

Bladergoud kantoor

11:00 - 12:00 uur: Instagram. Instagram is een gigantisch deel van mijn werk. Soms is dat leuk, soms niet haha! Het kost veel moeite om content te blijven creeëren en soms word ik er ook wel een beetje moe van. Omdat het zo vluchtig voelt. Maar Instagram is mijn etalage en portfolio, dus die moet ik goed up to date houden. En tegelijkertijd is het ook zo ontzettend leuk, om contact te hebben met jullie. Als ik een fotootje door krijg van een kleintje met zijn of haar geboortekaartje. Of een bruiloftsbord gefotografeerd tijdens een bruiloft. Zo bijzonder om mijn werk in het echt te zien! En dankzij Instagram weet ik wie mijn spulletjes kopen en krijg ik er wat meer feeling bij. 

Ik plan mijn posts een paar dagen van tevoren in, zodat alles er mooi uit ziet naast elkaar in mijn feed (hier gebruik ik vaak de app Later voor, of de planner van Facebook als ik bij Later niks meer in mag plannen. Ik ben een cheapo die geen betaald plan wilt haha!). Mijn stories zijn wel altijd spontaan, daar hou ik van en besteed ik ook niet teveel moeite aan. 

Bladergoud studio

12:00 uur: lunchen. Het is echt ultiem genieten om samen met een andere introvert mijn kantoor te delen. We hebben namelijk geen zin in babbelen tijdens de lunch (dat doen we wel door de dag heen hoor haha, we zijn niet volledig afgesloten heremietkreeften), dus kijken we lekker een korte serie.

12:30 - 16:30 uur: kaartjes maken. Tijdens deze uurtjes maak ik meestal een aantal nieuwe geboortekaartjes of trouwkaarten. Eerst zoek ik wat inspiratie op Pinterest (om even in de creatieve flow te komen, uiteraard NOOIT om te kopiëren) en daarna ga ik aan de slag op mijn iPad. Ik vind dit heerlijk om te doen, lekker in mijn eigen bubbel creeëren. Tussendoor deel ik ook vaak wat van het illustratie proces op Instagram. Als het kaartje af is zet ik het in mijn webshop, zodat je er daarna zelf mee aan de slag kunt in de editor. Soms lukt het om twee kaartjes in de shop te zetten, soms blijft het bij 1. Maar dat is oké (heb ik mezelf aangeleerd haha!). 

Sinds een tijdje gebruik ik deze tijd soms ook om vrij te illustreren. Ik moet mezelf hier wel toe pushen, want het voelt gek om iets te maken zonder dat het geld oplevert. Tsja, er moet toch brood op de plank komen en als er niet direct iets uit voortvloeit wat inkomsten opbrengt voelt dat soms krom. Maar ik moet vaak tegen mezelf zeggen dat ik tijd nodig heb om te ontwikkelen, dat ik creativiteit nodig heb om mooie dingen te kunnen maken. En dit levert op de lange termijn veel meer op.

Tijdens het illustreren hebben Alijt en ik vaak een vlogje of podcast aanstaan op de achtergrond. Ik werk zoveel beter met geroezemoes waar ik niet echt naar hoef te luisteren, herken je dat?

Bladergoud studio geboortekaartjes

16:30 uur - 17:00 uur: mail. Ik duik nog even mijn mailbox in, om te kijken of er nog urgente berichtjes zijn binnen gekomen. 

Oké, dit is hoe mijn ideale werkdag eruit ziet. De realiteit: tussendoor zit ik heeel vaak op Instagram (want verslaafd) en op de kinderopvang app op mijn telefoon. Want hoe erg ik ook geniet van mijn werkdag, ik mis mijn Otis toch stiekem ook wel. En slaapt hij wel goed? En eet hij zijn brood op? En en en. Tsja, het blijft toch een ingewikkeld iets, dat opsplitsen tussen je eigen bedrijf en je kind. Eigenlijk dus twee kinderen. 

Dan zijn er ook nog de dagen dat ik bijvoorbeeld administratie moet doen, maar die zijn zo saai dat ik het je zal besparen. Denk: de hele middag excellen, niks van snappen (want ik heb dyscalculie) en heel moe naar huis. Maar gelukkig is dat niet zo vaak. 

Bladergoud studio helicopter

Maar goed. Al met al vind ik het zalig. Mijn werk, mijn studio, mijn studiogenootje. Wat een vreselijke luxe dat ik dit als werk kan doen, flexibel ben in mijn uren en er ook voor mijn kind kan zijn als het nodig is. Ik heb jaren keihard gewerkt zonder iets te verdienen en daar pluk ik nu de vruchten van. Soms zeg ik wel eens tegen Alijt: we moeten onszelf even knijpen, wat een droom is dit. Dus lief mensch, als je een klant of volger bent: dankjewel! Mede dankzij jou is dit mogelijk!

Bladergoud studio deur houten hartje