Newborn not musthaves: wat is echt niet nodig met een baby?

Ik ging een tijdje terug de kamer van Otis uitmesten. Inmiddels is hij een jaar en nog steeds ligt de onderste la van zijn commode vol met dozen met zoogcompressen, onderdelen van een kolf die ik had gehuurd, neuspeertjes. En dat neuspeertje is nou precies een voorbeeld van iets wat je koopt voor een eerste kind en nooit gaat gebruiken!

Nu verschilt het natuurlijk per kind, maar met onze reflux baby hebben we onze tummy tub bijvoorbeeld nooit gebruikt (hij had een hekel aan die druk op zijn maag en dan kwam er weer een golf uit). Zijn reiswieg hebben we ook bijna nooit gebruikt, want plat liggen is voor een reflux baby ook drama. Op gegeven moment stonden er 3 wiegjes in zijn kamertje omdat we van alles probeerden om het arme kind te laten slapen.  Dit zijn voorbeeldjes die we natuurlijk wel goed hadden kunnen gebruiken bij een baby zonder reflux, maar ik heb op instagram aan jullie gevraagd wat nou echt een onzin aankoop was en dit waren jullie antwoorden:

Spenen (heeft Otis ook nooit gewild. Ik had een heel pallet aan fancy speentjes in mooie kleuren, lelijke goedkope speentjes, extra grote spenen, extra klein. Maar nooit gebruikt.)

Vestjes (eens, ik had ook vestjes gekocht. Want dat is toch super schattig? Maar een romper aankrijgen en daar bovenop een shirtje of truitje is al genoeg werk. Plus dat drie lagen best warm zijn.)Spuugdoekjes (doe jezelf een lol en koop gewoon een shitload aan hydrofiele doeken. Hier kun je alles mee, zoals afdrogen, dekentje, inbakeren, hoeslakentje, neus snuiten, Otis gebruikt ze nu als slaapknuffeltjes. Met die spuuglapjes kun je precies niks.)

Voedingskussen (hebben wij ook nooit gebruikt, behalve de eerste dagen om hem op te leggen. Maar ik had echt geen tijd met een krijsende hongerige baby om hem goed te positioneren op dat kussen. Hup direct aan de tet, je krijgt er wel sterke armen van!)Flessenwarmer (te langzaam. Tip: kwart kokend water en de rest aanvullen met koud water.)

Elektrisch vijlsetje (je mag niet knippen, maar dit ding werkt niet. Dan toch maar zelf aan de slag!)

Een aantal van jullie gaven aan de box nooit gebruikt te hebben. En daar sluit ik me bij aan. We hebben hem na de geboorte pas aangeschaft (voor 5 euro op Markplaats om te kijken, dan is het ook niet zo erg als je hem bijna nooit gebruikt en wegdoet). En de keren dat Otis er met plezier in heeft gezeten zijn op twee handen te tellen. Een badjasje. Wat een gefriemel met die armpjes!

Schoentjes. Hoe schattig ook: die voetjes krijg je er amper ingefrummeld. Otis heeft nu met 1 jaar welgeteld 1 keer schoenen aangehad. En verder alleen blote voeten of te strakke sokken (die raak je tenminste niet kwijt haha!)

Badthermomether. Met je eigen elleboog kun je een heleboel!

Nou, zoals je leest best een hele lijst. Laat je niet gek maken door een lijst die je aan het begin van de babywinkel vindt, een heel a4tje vol. Heel veel dingen kun je na de geboorte nog aanschaffen en is dan vaak de volgende dag in huis. En dan voorkom je dus een zolder vol met rommel! En wat ik voor mezelf handig vond: ik vroeg bij twijfel aan vriendinnen en zussen wat ze wel en niet hebben gebruikt en heb ook veel kunnen lenen.